Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μeλισσοκομικές Ευκολίες

    Όλοι μας αναζητούμε πολλές φορές κάποια εργαλεία, εξαρτήματα ή τρόπους που θα κάνουν πιο εύκολη και πιο γρήγορη την επιθέωρηση, την τροφοδοσία ή κάποια άλλη δραστηριότητα μας στο μελισσοκομείο μας. Είναι πολλά τα παραδείγματα συναδέλφων που παρουσιάζουν μέσα από κάποιο σάιτ κάποια πατέντα ή μεθοδολογία με σκοπό την μείωση του χρόνου απασχόλησης, την μικρότερη δυνατή ενόχληση των μελισσιών αλλά και την μείωση του οικονομικού κόστους.
    Στο πλαίσιο αυτό θα σας παρουσιάσω σήμερα όχι δικές μου πατέντες αλλά δύο τάπες που κυκλοφορούν στην αγορά και βοηθούν το έργο του μελισσοκόμου. 
    Το ένα εξ αυτών είναι η γνωστή στους περισσότερους από εμάς τάπα τροφοδοσίας. Η τάπα που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα τοποθετείται στο καπάκι της κυψέλης και χρησιμότητα της είναι στο να τροφοδοτούμε με σιρόπι τα μελίσσια χωρίς να τα ενοχλούμε ανοίγοντας το καπάκι αλλά και να κερδίσουμε περισσότερο από το μισό χρόνο που θα απαιτούνταν. Η τοποθέτηση είναι απλή. Με ένα ποτηροτρύπανο διαμέτρου ίσου με την τάπα, που προσαρμόζουμε στο δράπανο, ανοίγουμε μία τρύπα στο καπάκι στο σημείο που βάζουμε το πιατάκι ή τον τροφοδότη, τοποθετούμε την τάπα στην επάνω πλευρά και βιδώνουμε τη βίδα στη μέσα πλευρά και είναι έτοιμη για χρήση. Τις πιο παλιές τάπες έπρεπε να τις στερεώσουμε με βίδα και από την κάτω πλευρά να τοποθετήσουμε πλέγμα. Εκείνο που απαιτείτα είναι η προσοχή από μέρους μας ως προς την ποσότητα του σιροπιού που δίνουμε γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε αν καταναλώθηκε ή όχι.


    Η δεύτερη τάπα είναι αυτή που φαίνεται στις παρακάτω εικόνες και την τοποθετούμε στον όροφο. Η τοποθέτηση της γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο με ποτηροτρύπανο στην επάνω πλευρά του ορόφου δεξιά ή αριστερά και στερεώνεται με τέσσερις μικρές ξυλόβιδες. Διαθέτει πορτάκι που λειτουργεί σαν σανίδα πτήσης όταν είναι ανοιχτό και κλείνει κατά τις μετακινήσεις. Το πορτάκι αυτό λειτουργεί ως δεύτερη είσοδος που απαιτείται όταν χρησιμοποιούμε βασιλικό διάφραγμα αλλά και όταν δεν χρησιμοποιύμε για την αποσυνφόρηση του σωνψστισμού στην είσοδο. 
Το κόστος απόκτησης τους είναι περίπου στα 2 ευρώ για την τάπα τροφοδοσίας και λιγότερο από ένα ευρώ του πατώματος. Η απόφαση δική σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου