Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Διαχείμαση μελισσιών

        Αγαπητοί συνάδελφοι το φθινόπωρο πλησιάζει και αυτό στο τέλος του και ο χειμώνας δείχνει σιγά-σιγά τον ερχομό του αρχικά με τις χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας μας.
Οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου θα είναι ηλιόλουστες σε αντιστάθμισμα των τελευταίων ψυχρών του Οκτωβρίου. Αυτές τις μέρες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες, τις τελευταίες θα έλεγα, στο μελισΣοκομείο μας για την καλή διαχείμαση των μελισοσμηνών μας.
       Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για την σωστή διαχείμαση, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, είναι να βρούμε το κατάλληλο μέρος για το μελισσοκομείο μας.
        Κατάλληλο είναι ένα σημείο με κλίση ώστε να μην κρατά νερά, να το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα, να είναι προστατευμένο από τον βοριά και να είναι μακριά από ποτάμια για να μην έχει υγρασία. Ένα ιδανικό σημείο είναι η νότια πλευρά ενός λόφου ή βουνού.
        Η τοποθέτηση των κυψελών μας δεν πρέπει να είναι επάνω στο έδαφος αλλά να έχουμε βάλλει από κάτω λάστιχο αυτοκινήτου ή παλέτα ΄ή οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν σταθερή βάση. Οι κυψέλες να έχουν νότιο προσανατολισμό για να εκμεταλεύεται τον ήλιο και να αποφεύγεται η είσοδος του ψυχρού αέρα από το βοριά και να έχουν μία μικρή κλίση προς τα εμπρός ώστε να μην εισέρχονται τα νερά της βροχής ή να στραγγίζουν τα νερά που τυχόν εισέλθουν από το καπάκι.
        Τα αδύνατα μελίσσια φροντίζουμε να τα ενισχύσουμε ή να τα συνενώσουμε. Μέσα στην κυψέλη αφήνουμε τόσα πλαίσια όσα μπορούν να πατήσουν οι μέλισσες αφαιρώντας τα επιπλέον. Τοποθετούμε φελιζόλ (όχι άσπρο γιατί το τρίβουν οι μέλισσες)  μετά το τελευταίο πλαίσιο εφόσον το μελίσσι μας έχει λιγότερα από δέκα πλαίσια. Φροντίζουμε να υπάρχουν πλαίσια με μέλι σε όλα τα μελίσσια μας κάνοντας ανακατανομή πλαισίων μεταξύ τους όπου χρειάζεται.
       Επάνω στα πλαίσια τοποθετούμε την τροφή που ο καθένας μας επιλέγει κάνοντας ενα επαρκές άνοιγμα στην κάτω πλευρά ώστε να υπάρχει πρόσβαση των μελισσών από όλα τα κενά μεταξύ των πλαισίων. Το κηρόπανο το τοποθετούμε επάνω από την τροφή για να εγκλωβίζει τη θερμοκρασία και να διατηρεί την τροφή μαλακή και εύκολα καταναλώσιμη.
       Προς το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αναλόγως της περιοχής που βρισκόμαστε, αφού ξεγονιάσουν τα μελίσσια μας θα πρέπει να κανουμε τη θεραπεία για τη Βαρρόα αλλά αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης ανάρτησης.
        Εύχομαι σε όλους καλό ξεχειμώνιασμα με μηδενικές απώλειες.
       
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου