Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Κυψέλη Dadant 10 πλαισίων. Αποτίμηση χρήσης

         Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στη χρήση των κυψελών Dadant από την εξεύρεση και προμήθεια των απαραίτητων υλικών μέχρι την τελική φάση του τρύγου. Πριν όμως θα σταθώ για λίγο
στο προηγούμενο άρθρο μου για τις Dadant (Νταρντάνες όπως τις λέει ο φίλος μου Μελισάκης) υπενθυμίζοντας κάποια σημεία και θα εκφράσω κάποιες απόψεις και σκέψεις μου.   
        Πριν από 9 μήνες, τον Μάρτιο, είχα κάνει μία ανάρτηση σχετικά με τις κυψέλες Dadant. Εκεί ανέφερα τους λόγους για τους οποίους θεωρούσα και συνεχίζω να θεωρώ ως πιο αποτελεσματική την χρήση της. Επιπλέον έδινα οδηγίες σύμφωνα πάντα με αυτό που έκανα και κάνω εγώ για το στήσιμο της συγκεκριμένης κυψέλης με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.
        Μετά την ανάρτηση του άρθρου μου δέχτηκα μηνύματα από νεαρούς κυρίως μελισσοκόμους -και στην ηληκία- που ενδιαφερόταν για τη χρήση της Dadant. Επίσης δέχθηκα και ένα σχόλιο από αναγνώστη με την παρότρυνση από μέρους του να αφήσω το θέμα να το αναλύσουν οι ειδικοί. Δεν θίχτηκα ούτε θεώρησα υποτιμητικό το σχόλιο του, η κάθε άποψη είναι ευπρόσδεκτη. Απλά αναρωτήθηκα και αναρωτιέμαι και σήμερα ποιοι μπορεί να είναι οι ΕΙΔΙΚΟΙ. 
       Οι παλιοί μελισσοκόμοι αρνούνται να ξεφύγουν από την πεπατημένη οι δε επιστήμονες σε ερωτήσεις νέων μελισσοκόμων απαντούν σχεδόν μονολεκτικά ότι δεν έχει δοκιμαστεί η χρήση της στην Ελλάδα και δεν μπορεί να αλλάξει ο υπάρχων εξοπλισμός. Από την άλλη τα μελισσοκομικά καταστήματα δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την προμήθεια αντίστοιχου εξοπλισμού αλλά και όσα ασχολούνται με κάποια από αυτά οι τιμές τους ''τσιμπάνε'' και αποτρέπουν πολλούς.
        Το μόνο που μένει είναι να ασχοληθούμε μόνοι μας ανταλλάσοντας απόψεις και εμπειρίες και κατασκευαστικές γνώσεις. Χαίρομαι πολύ που επικοινωνώ με μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται και προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ. Χρειάζεται υπομονή και προσωπική εργασία μέχρι να εξαπλωθεί η χρήση της και να υπάρχει ευρέως ο  απαραίτητος εξοπλισμός. Μέχρι τότε εγώ προσωπικά μέσα από αυτό το μπλογκ θα μεταφέρω τις γνώσεις μου αλλά και θα δέχομαι απόψεις ή εμπειρίες που έχουν σκεφτεί ή εφαρμόσει αλλοι συνάδελφοι. 
        Αν και όλα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο αποτίμησης της χρήσης πρέπει να παραθέσω τα θετικά και τα αρνητικά από τη την ίδια τη χρήση. Η άποψη μου δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη και θα το εξηγήσω αυτό παρακάτω. Ωστόσο δεν παύει να είναι θετική και αισιόδοξη.
        Τον πρώτο χρόνο λόγω της μετατροπής σε Dadant υπήρξε μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη των μελισσιοών γιατί δεν είχα κτισμένες κηρήθρες την άνοιξη και τα ανάγκασα να κτίσουν. Στη συνέχεια αφού έκτισαν 1-2 πλαίσια και τα γέννησαν αφαίρεσα πλαίσια με γόνο και πληθυσμό με πλαίσια Langstroth και τα έκανα παραφυάδες. Στα αρχικά μελίσσια συνέχιζα να δίνω άκτιστα Dadant και τροφοδοτούσα για να έχω κτίσιμο αλλά και γόνο. Παρόλα αυτά τα μελίσσια αναπτύχθηκαν και έγιναν δυνατά και τα περισσότερα από αυτά πήγαν στα έλατα. Ο κακός όμως καιρός ούτε μέλι επέτρεψε να συλλεχθεί αλλά και τα μελίσσια έπεσαν αρκετά. 
Για να σας ανεβάσω λίγο το ηθκό ( και το δικό μου) παραθέτω μία φωτογραφία από πλαίσιο με γόνο.


        Μην μπαίνετε στον κόπο να μετρήσετε το γόνο. Είναι περίπου 7500 κελιά συνολικά στις δύο πλευρές. Και τα ανοιχτά κελιά στο κάτω μέρος έχουν αυγά.Υπολογίστε από 5-8 τέτοια πλαίσια σε καθε μελίσσι μετά την εκκόλαψη πόσες μέλισσες είναι.
         Μετά από τα έλατα τα μετέφερα στον κάμπο στα τριφύλλια-βαμβάκια όπου αποκόμισα καλές ποσότητες ευωδιαστού μελιού. Η φετινή χρονιά στον κάμπο ήταν καλή γιατί είχε αρκετές βροχές τον Ιούνιο και υπήρχαν γύρες και τα μελίσσια κράτησαν αρκετό γόνο όλο το καλοκαίρι.
        Επίσης πολύ καλά λειτούργησαν οι όροφοι 3/4 (19cm). Οι μέλισσες τα σφράγισαν σχεδόν όλα από άκρη σε άκρη με ωραίο κατάλευκο κερί και πολλά από αυτά έγιναν ωραιότατα μελικηρίδια. Επιπλέον επειδή οι μάννες δεν ανέβηκαν στον όροφο για γέννα παραμένουν καθαρά. Παρότι δεν χρησιμοποίησα το καλοκαίρι διαφράγματα θα σας εκθέσω σε άλλο άρθρο την χρησιμότητα τους το είδος αλλά και άποψη φίλου που τα χρησιμοποίησε σε Langstroth κατά την διάρκεια της συλλογής.
         Μετά από τα παραπάνω συμπεραίνω ότι η Dadant λειτούργησε πολύ καλά και τον επόμενο χρόνο που θα έχω κάποιο αριθμό κτισμένων κηρηθρών αλλά όχι επαρκή θα πάνε πολύ καλύτερα τα ήδη Dadant και θα πάρουν τη θέση τους τα επόμενα προς μετατροπή.
        Εκτός όμως από τα θετικά υπάρχουν και τα προβλήματα που δεν θα τα χαρακτηρίσω αρνητικά αλλά απλά προβλήματα. Εξαλλου ο λαός μας λέει ''καθε αρχή και δύσκολη''Το πρώτο που αντιμετώπισα ήταν με τα πλαίσια. Προμηθεύτηκα από γνωστό κατάστημα κάτι βουλγάρικα συρματωμένα καθαρή.....αποτυχία. Το ξύλο είναι εύκαμπτο και δεν κρατάει τεντωμένο το σύρμα. Το σύρμα είναι μαλακό και όσο τεντώνεις μεγαλώνει.....κατι σαν λάστιχο. Όταν το κατάλαβα αντικατέστησα το σύρμα με δικό μου ανοξείδωτο αλλά με το τέντωμα οι ορθοστάτες των πλαισίων δεν άντεχαν και ή στράβωναν πολύ ή έσπαγαν. Όσα τα κατάφεραν στο συρμάτωμα δεν άντεξαν το βάρος μέσα στην κυψέλη και αρκετά κρέμασαν. Έβαζα το ξέστρο ανάμεσα σε δύο για να ξεχωρίσω και ο ορθοστάτης του ενός άνοιγε και έμενε κομμάτι του στο άλλο.  Χάλι μαύρο. Τώρα όσα έχουν πρόβλημα τα πετάω στο τζάκι. Για να μπορέσω να συνεχίσω την άνοιξη προμηθεύτηκα από κάποιον κατασκευαστή στον Αλμυρό αλλά ήταν ''αλμυρά'' και στην τιμή. Τώρα προμηθεύτηκα από άλλον κατασκευαστή καλά ποιοτικά και σε πολλή καλή τιμή ( Παναγιώτη δεν σε ξέχασα θα σου τα στείλω).
        Στις παρακάτω φωτο φαινεται το κρέμασμα του σύρματος και το λύγισμα του ορθοστάτη (και δεν είναι από τα χειρότερα πλαίσια)




        Άλλο ένα πρόβλημα είναι η συρμάτωση των πλαισίων.  Τα πρώτα πλαίσια ήταν συρματωμένα αλλά τα επόμενα όχι. Μία μικρή τροποποίηση στον πάγκο συρμάτωσης και το θέμα λύθηκε γρήγορα και ανέξοδα σχεδόν. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτό.
        Το επόμενο εμπόδιο είναι το ξεμέλισμα των πλαισίων. Πιστεύω ότι το γνωρίζετε αλλά στα Dadant δεν τρυγάμε τον μελιτοθάλαμο παρά μόνον αν κρίνεται αναγκαίο ή όταν πάμε για ξεχειμώνιασμα αφαιρούμε τα πλαίσια που δεν πατούν οι μέλισσες. Εγώ διαθέτω έναν ακτινωτό μελιτοεξαγωγέα 8 πλαισίων ιδιοκατασκευή ο οποίος χωράει 4 Dadant με την πλευρά στο τοίχωμα και δεν είχα πρόβλημα. Κατασκεύασα όμως και έναν μικρό 2 πλαισίων με μικρό κόστος. Και σε αυτό θα αναφερθώ στο άρθρο με την μετατροπή του πάγκου συρμάτωσης.
       Τέλος να αναφερθώ και στο επιπλέον βάρος στις μετακινήσεις  και κατά την διάρκεια του τρύγου μπορεί να πονέσει λίγο η μέση, αλλά είναι πόνος όλο..........γλύκα.
        Τώρα τα μελίσσια είναι στο ξεχειμώνιασμα στη νότια πλευρά του βουνού όπου έγινε ή θεραπεία για Varroa τοποθετήθηκε 2κιλη τροφή με μέλι κουβερτούλα και καλή ξεκούραση. Καλό χειμώνα σε όλους.





3 σχόλια:

  1. μια ενδιαμεση λυση ισως ςιναι η κατασκευη κυψελης 12 πλαισιων με μονιμο χωρισμα στην μεση διαφραγμα στο χωρισμα και 2 μανες μεσα,καθετη αναπτυξη μεχρι και 5 πατωματα,για μονιμα μελισσοκομεια φυσικα αυτα δεν μεταφερονται εκτος αν εχεις γερανο.αλλα σε θελει απο πανω γιατι θα σμηνουργησει για πλακα.εχοντας τον υπαρχων εξοπλισμο απο τις langstroth ειναι δυσκολο και δαπανηρο το κοστος αγορας αλλω μηχανηματων.αν και δεν πιανει το σκεπτικο των dadant τουλαχιστον εχει πολυ καλη αναπτυξη την ανοιξη και ειδικα με την αστατη ανοιξη.πολλα μπραβο που μοιραζεσαι τις εμπειριες σου σε αυτες τις κυψελες,αλλα φυσικα αυτο που δεν πουλαει βγαινει αχρηστο εδω στην ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσορίζω τον MARINOs έστω και στην παλαιά ανάρτηση. Όπως επισημαίνεις και ο ίδιος δεν μπορούμε να ξεφύγουμε εντελώς στον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό αφού ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα και αναγκαζόμαστε να γίνουμε κατασκευαστές εμείς οι ίδιοι. Ελπίζω φέτος να καταφέρω να κατασκευάσω έναν μελιτοεξαγωγέα και φυσικά θα το μοιραστώ με όλους εδώ μέσα για γνώση και πληροφόρηση.
    Θα χαρώ να τα πούμε και κατ΄ ιδίαν. Στείλε στο mail που αναγράφεται αριστερά πιο πάνω στην ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή