Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Αντικατάσταση Κηρηθρών

            Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κερήθρες με την πάροδο του χρόνου και τις επανειλλημένες γέννες της βασίλισσας χάνουν το κιτρινωπό τους χρώμα και σιγά-σιγά σκουραίνουν μέχρι να γίνουν εντελώς
μαύρες μετά από 3 ως 4 χρόνια. Εκτός όμως από την χρωματική αλλαγή στα κελιά συσωρεύονται διάφορα μικρόβια που μεταφέρονται στις μέλισσες αλλά και τα ίδια τα κελιά μικραίνουν στο εσωτερικό τους από τις εκδύσεις των λαρβών που εκκολάπτονται με αποτέλεσμα οι μέλισσες να είναι μικρότερες σε μέγεθος.
        Αφορμή για την ανάρτηση του συγκεκριμένου άρθρου είναι η αναδημοσιευση στη μελισσοκομική επιθεώρηση τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016 μίας παλιάς έρευνας από το 1990 που διενεργήθηκε από τον Δντή του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου της Αυστρίας Dr Jordan με αντικείμενο τις επιπτώσεις στη μέλισσα από τη χρήση παλιών κηρηθρών που είχαν προηγηθεί 42 γέννες. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.



ΚΗΡΉΘΡΕΣ      ΜΕΓΕΘΟΣ  ΚΕΛΙΩΝ         (mm) ΒΑΡΟΣ ΝΥΜΦΩΝ (gr) ΜΗΚΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (mm) ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΟΣΤΟΜΑΧΟΥ (ml)
ΝΕΕΣ ΚΗΡΗΘΡΕΣ 5,36 162 7,3 43,7      
ΠΑΛΙΕΣ ΚΗΡΗΘΡΕΣ 4,90 130 6,4 32
ΔΙΑΦΟΡΑ 0,46 32 0,9 11,7

                Από τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα βγαίνει σαν τελικό αποτέλεσμα ότι οι μέλισσες που γεννιούνται σε πολύ μαύρες κηρήθρες έχουν μικρότερο μελιστομάχι κατά 1/4 με τις αντίστοιχες των λευκών κηρηθρών με επίπτωση στην ποσότητα του μεταφερόμενου νέκταρος και τελικά στην παραγωγή μελιού.
          
Πηγή:  Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου