Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Νέος μελισσοκόμος....τι κάνω?

                Αν μη τι άλλο από επίκαιρη θα μπορούσε να είναι μία ανάρτηση με θέμα το ξεκίνημα με την μελισσοκομική ενασχόληση νέων ανθρώπων αλλά και μεγαλύτερων αλλά σίγουρα νέων στο

αντικείμενο που στο βάθος ονειρεύονται ένα μελισσοκομείο και τον εαυτό τους να τριγυρνά ανάμεσα στις κυψέλες. Όμορφες εικόνες που πέρασαν από το μυαλό όσων ήδη ασχολούνται με τη μελισσοκομία αλλά και από εμένα φυσικά.
           Η οικονομική κρίση και η ανεργία οδηγούν πολλούς στη σκέψη να ασχοληθούν με την μελισσοκομία και αυτό γιατί είναι μία απασχόληση που δεν απαιτεί ιδιόκτητο έδαφος αλλά και ίσως γιατί έχουν μία την εντύπωση ότι η μελισσοκομία είναι εύκολη σαν δουλειά και θα τους αποφέρει κέρδη άμεσα. Μέσα από αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να μεταφέρω όσο περισσότερο μπορώ την πραγματικότητα ώστε να βοηθήσω προκειμένου ο καθένας να πάρει τη σωστή απόφαση.
                Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι ένα τεστ αλλεργίας γιατί αν είναι αλλεργικός δεν μπορεί να γίνει μελισσοκόμος τουλάχιστον μέχρι να αντιμετωπίσει ιατρικά το πρόβλημα.
          Αφού  είναι  ιατρικά εντάξει  και αγοράσει  τον  βασικό  εξοπλισμό (στολή,ξέστρο καπνιστήρι,γάντια (κόστος 50-100 ευρώ) πρέπει να βρει κάποιο μελισσοκόμο όπου θα πηγαίνει κάποιες μέρες να παρακολουθεί τις εργασίες αλλά και θα προμηθευτεί αργότερα τις παραφυάδες. 
             Όλα αυτά θα γίνονται με παράλληλο διάβασμα βιβλίων ή αναρτήσεων-μελετών που υπάρχουν σε αφθονία στο ίντερνετ. Επειδή στο ίντερνετ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αναρτήσεις και δεν έχει την απαραίτητη γνώση για να κρίνει το σωστό ή το λάθος καλό είναι να τα συζητά με τον μελισσοκόμο που απασχολείται.
                Η προμήθεια πέντε (5) παραφυάδων των πέντε (5) πλαισίων για την αρχική ενασχόληση και εκμάθηση είναι αρκετή. Το κόστος με τις κυψέλες τον πληθυσμό θα ανέλθει περίπου στα 500- 700 ευρώ ανάλογα και το είδος της κυψέλης (ξύλινη ή πλαστική). Επιπλέον θα χρειαστεί ένα μηχάνημα συρμάτωσης (50-80 ευρώ αλλά αν ασχολείται ο ίδιος με κατασκευές θα του κοστίσει 10 ευρώ) και ένα κιβώτιο φύλλα κεριού με κόστος 100 ευρώ. Έτσι το συνολικό κόστος για το ξεκίνημα θα ανέλθει περίπου στα 1000 ευρώ. Επιπλέον θα χρειαστούν κάποια χρήματα για τροφές για την ανάπτυξη των μελισσιών.
                Συγκεντρωτικά λοιπόν θα χρειαστούν για τον αρχικό βασικό εξοπλισμό το ζωικό κεφάλαιο και την διατροφή του περίπου στα 1500 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται μελιτοεξαγωγέας και διάφορα συναφή υλικά. Τον πρώτο χρόνο μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο φίλο ή στον μελισσοκόμο που κάνετα την πρακτική σας.
                Στη συνέχεια θα παραθέσω κάποιες συστάσεις-απόψεις δικές μου  για να έχετε ένα καλό ξεκίνημα.
                        Προσπαθείστε να κάνετε την εκπαίδευση σας σε κάποιον φίλο σας ή γνωστό σας για να μάθετε όσο περισσότερα είναι δυνατόν γιατί η περίπτωση να εκτελείτε χρέη εργάτη είναι πάντα υπαρκτός.
                   Ζητείστε να προμηθευτείτε παραφυάδες όσο το δυνατόν νωρίτερα (απρίλιο) των 5 πλαισίων για να έχετε πιο γρήγορη ανάπτυξη.
                    Μην κόψετε τις παραφυάδες για πολλαπλασιαμό τον πρώτο χρόνο αλλά αφήστε να εξελιχθούν σε μελίσσια δυνατά για να πάρετε λίγο μελάκι και να γλυκαθείτε λιγάκι.
                        Μην προμηθευτείτε παραφυάδες το φθινόπωρο γιατί δεν θα σας προσφέρουν κάτι σε γνώσεις λόγω ανυπαρξίας χειρισμών την συγκεκριμένη περίοδο ενώ θα έχετε κάποιο κόστος για την διαχείμαση αλλά θα είναι υπαρκτός και ο κίνδυνος απώλειας κάποιων.
                        Μην βιαστείτε να κάνετε πράξη όσα είδατε ή μάθατε αλλά ακολουθείστε την τακτική ''κάθε πράγμα στον καιρό του''.
                Τέλος να σας πω ότι αν κάποιος αποφασίσει να γίνει μελισσοκόμος με το σκεπτικό ότι θα αρχίσει να βγάζει χρήματα πό τον πρώτο χρόνο μάλλον κάνει λάθος. Η μελισσοκομία θέλει ΑΓΑΠΗ για τη μέλισσα, αρκετή δουλειά και για να φτάσει κάποιος να δημιουργήσει μία αξιόλογη μονάδα έχει κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που μπαίνουν στη μελισσοκομία αρκετοί αλλά πολύ λίγοι συνεχίζουν.
                Σας εύχομαι ένα           ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου