Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κυψέλη Dadant - Χρήση 2016

            Επειδή χρησιμοποιώ τις κυψέλες τύπου Dadant αλλά και παροτρύνω και άλλους να ακολουθήσουν το εγχείρημα θεωρώ υποχρέωση μου να σας ενημερώνω για οτιδήποτε έχει να κάνει
με τη χρήση τους και την απόδοση τους.
                Το 2016 μετέτρεψα αρκετές συμβατικές κυψέλες σε Dadant. Η μετατροπή γίνεται με αργό σχετικά ρυθμό γιατί απαιτείται κόστος εργασία και αρκετός χρόνος που δεν έχω λόγω του ότι ασχολούμαι και με διάφορες αγροτικές καλλιέργειες.
                 Πριν όμως αναφερθώ στα υπερ και τα κατά που αποκόμισα από το χρόνο που πέρασε θέλω να πω για ένα ατυχές πλημυρικό περιστατικό που είχα το Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα να χάσω περίπου 40 μελίσσια. Εξ αυτών τα περισσότερα ήταν καλά έως πολύ καλά και θα πήγαιναν για πεύκο. Ευτυχώς ήταν μετά τον τρύγο και είχα πάρει το μέλι. Γλύτωσαν μερικά που ήταν ακόμη διόροφα και κάποια που ήταν Dadant που λόγω του μεγαλύτερου ύψους είχαν λίγο περισσότερο χώρο για τις μέλισσες. Γλύτωσε σχεδόν ακέραιο το μελίσσι που ήταν στη ζυγαριά γιατί απλά την πλήρωσε η ζυγαριά και στα πεύκα που πήγε έδωσε 30+ κιλά μέλι. Παρακάτω παραθέτω φωτό πλημύρας.






                Επανερχόμενος στο αντικείμενο του θέματος θα πω ότι η εικόνα που έχω από το χρόνο που πέρασε ειναι ικανοποιητική. Τα μελίσσια είχαν πολύ καλή ανάπτυξη παρά το ότι είμαι στην αύξηση των κυψελών Dadant και δεν έχω κτισμένα πλαίσια. Η απόδοση σε μέλι ήταν πολύ καλή παρά το ότι είχα κόψει αρκετά μελίσσια για παραφυάδες.
              Ωστόσο κάθε χρόνο από τη χρήση αυτής της κυψέλης αποκομίζω εμπειρία και γνώση και πρέπει να σας τα μεταφέρω. Μερικές διαπιστώσεις παρακάτω:
                      Το μελίσσι σε αυτή την κυψέλη έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και ο βασικός παράγοντας είναι η βασίλισσα. Αν δεν είναι αστέρι χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.
                      Το μελίσσι δύσκολα ανεβαίνει στον επάνω όροφο ειδικά αν τα πλαίσια είναι άκτιστα. Για το λόγο αυτό τοποθετώ στον κάτω όροφο και ένα πλαίσιο μικρό ώστε όταν δίνω όροφο το ανεβάζω επάνω και αναγκαστικά ακολουθούν και οι μέλισσες.
                     Η χρήση βασιλικού διαφράγματος είναι μάλλον περριτή γιατί διαπίστωσα ότι πολύ  σπάνια ανεβαίνει η βασίλισσα στον επάνω όροφο.
                       Και κάτι τελευταίο. Το πιο γλυκό πλαίσιο με μέλι βάρους 3,5-4 κιλά βάρος  που επιασα στα χέρια μου είναι Dadant, τα άλλα απλά περιέχουν μέλι.
                Δεν μου έρχεται στο μυαλό κάι επιπλέον για να παραθέσω. Αν κάτι μου έχει ξεφύγει και το θυμηθώ θα το συμπληρώσω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι θα συνεχίσω τη μετατροπή και φέτος μελισσιών σε Dadant και οι παραφυάδες που θα κάνω θα είναι Dadant.
              Θα επαναλάβω ότι στο συγκεκριμένο blog υπάρχουν αναρτήσεις για μετατροπή κυψέλης Langstroth σε Dadant. Το προσεχές διάστημα θα κάνω ανάρτηση για τροποποίηση του συρματωτή ώστε να δέχεται και τα δύο είδη πλαισίων (μόλις μετατρέψω και τον δικό μου όπως το σκέφτομαι).
                Επιπλέον θα κάνω πιο αργότερα ανάρτηση για κατασκευή ενός απλού μελιτοεξαγωγέα για τα πλαίσια Dadant για να σας βοηθήσει στα πρώτα βήματα. Πρόκειται για μία απλή κατασκευή που έφτιαξα αλλά έμεινε στα αχρησιμοποιητα επειδή βολεύτηκα αλλιώς
                Τέλος να πω ότι ο Άνθιμος Σιγκούδης, από τους .πρώτους χρήστες Dadant, ο οποίος έκανε αναδημοσίευση των σχετικών με το θέμα αναρτήσεων μου στο blog του μελισσοκομικού συλλογου Πέλλας, και τον ευχαριστώ και δημοσίως για αυτό, κοινοποιεί κάποιους κατασκευαστές πλαισίων και κηρηθρών και παραθέτω τα στοιχεία τους.
               
Κατασκευαστές πλαισίων Dadant  ύψος 28,50 cm στην Ελλαδα:

                 
Κατασκευαστής φύλλων κηρήθρας Dadant στην Ελλάδα.

ΧΟΥΧΟΥΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-Νικήτη Χαλκιδικής   26 cm  ύψος, τιμή: 1,25 ευρω(με φπα) ,τηλ 2375022219

                 Για οποιαδήποτε πληροφορία, βοήθεια αλλά και προτάσεις από μέρους σας ενοείται ότι είμαι διαθέσιμος.  Τηλ.   6989825036


1 σχόλιο: