Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Βασιλοτροφία

                Η ποιότητα και η ηληκία της βασίλισσας είναι το σημαντικότερο κομμάτι στο μελίσσι. Αν ένα από τα δύο δεν υπάρχει το μελίσσι δεν θα έχει την προσδοκώμενη ανάπτυξη αλλά και απόδοση
στην παραγωγή μελιού. Για αυτό ο μελισσοκόμος πρέπει να φροντίζει για την αντικατάσταση των βασιλισσών που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
                Τρόποι παραγωγής βασιλισσών υπάρχουν πολλοί ανάλογα με τον αριθμό που θέλει ο μελισσοκόμος αλλά και ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγει ο καθενας. Εγώ θα αναφερθώ σε εναν απλό τρόπο που εφαρμόζω και που δεν χρειάζεται να ορφανέψω μελίσσι.
                Επιλέγουμε ένα διόροφο και δυνατό μελίσσι στο οποίο τοποθετούμε βασιλικό διάφραγμα και 3 μέρες πριν τον εμβολιασμό τροφοδοτούμε με σιρόπι σε μεγάλες ποσότητες. Την δεύτερη μέρα τοποθετούμε στον όροφο το πλαίσιο με τη βασιλόβεργα προκειμένου να την πατήσουν οι μέλισσες. Διευκρινίζω ότι αν τα κελιά είναι πλαστικά θα πρέπει πριν να τα κερώσουμε γιατί δεν θα πιάσουν αλλιώς οι μελισσες.
                Την τρίτη μέρα εμβολιάζουμε με όσο το δυνατόν πιο μικρά σκουληκάκια στα κελιά (να μην έχουν κλείσει σε σχήμα πέταλου) για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Τοποθετούμε τη βασιλόβεργα στη θέση της και τροφοδοτούμε ξανά με σιρόπι.
                Μετά από πέντε μέρες από τον εμβολιασμό οι μέλισσες έχουν σφραγίσει τα κελιά που έπιασαν. Μπορούμε να τα αφήσουμε να εκκολαφθούν σε αυτό το μελίσσι ή να τα τοποθετήσουμε σε καποιο άλλο μελίσσι πάλι με βασιλικό διάφραγμα μέχρι την τοποθέτηση τους σε μελίσσι το αργότερο την 12η μέρα από τον εμβολιασμό ή να τοποθετήσουμε κλουβάκι στα κελιά προκειμένου να βγουν εκεί μεσα οι βασίλισσες (εγώ έτσι το κάνω).
                Στην περίπτωση που τα τοποθετήσουμε μετά το σφράγισμα σε άλλο μελίσσι μπορούμε να επαναλάβουμε τον εμβολιασμό αμέσως μέχρι να καλύψουμε τον απαιτούμενο αριθμό βασιλισσών.
                Καλή επιτυχία σε όσους ασχοληθείτε με οποιοδήποτε τρόπο στην παραγωγή βασιλισσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου