Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ερασιτεχνική Βασιλοτροφία

                 Σήμερα θα αναφερθώ στην παραγωγή περιορισμένου αριθμού βασιλισσών με τη χρήση βασιλικού διαφράγματος. Ο τρόπος αυτός είναι εύκολος, δεν απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και οι
βασίλισσες που εκκολάπτονται είναι καλής ποιότητας.
                 Επιλέγουμε ένα καλό διόροφο μελίσσι (ας έχει και 15 πλαίσια αρκεί να τα πατάνε καλά οι μέλισσες) και τροφοδοτούμε με σιρόπι 1:1 2 κιλά (μην είστε τσιγκούνηδες στην τροφοδοσία).Δύο με τρεις μέρες αργότερα τοποθετούμε βασιλικό διάφραγμα και ανεβάζουμε ένα γόνο ανοιχτό ή και με αβγά και τροφοδοτούμε πάλι με σιρόπι χωρίς τσιγκουνιές. 
                Οι μέλισσες στο πλαίσιο του ορόφου περιμετρικά θα ξεκινήσουν βασιλικά κελιά, λίγα σε αριθμό, τα οποία θα γεμίσουν με μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού. Αφού τα σφραγίσουν επιλέγουμε ένα ή δύο (τα μεγαλύτερα) και χαλάμε τα υπόλοιπα.
                Μία ή δύο μέρες πριν την έξοδο της βασίλισσας παίρνουμε το πλαίσιο χωρίς μέλισσες και το τοποθετούμε σε μία παραφυάδα που έχουμε κόψει ή κόβουμε παραφυάδα απο το ίδιο το μελίσσι παίρνοντας και άλλα πλαίσια μαζί με τις μέλισσες. Προσέχουμε πάντα να μην τινάζουμε το πλαίσιο με τα βασιλικά κελιά αλλά αν θέλουμε να το πάρουμε χωρίς μέλισσες τότε χρησιμοποιούμε βούρτσα.
                Οι βασίλισσες που εκκολάπτονται με αυτό τον τρόπο είναι ποιοτικές γιατί εχουν τραφεί με μεγάλες ποσότητες βασιλικου πολτού. Εκτός όμως από τη γέννηση ποιοτικής βασίλισσας εξίσου σημαντική είναι και η γονιμοποίηση της. Στις παραφυάδες που κόβουμε τινάζουμε και ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο ώστε να ενισχυθούν με μέλισσες νεαρής ηληκίας και τοποθετούμε και ένα ζαχαροζύμαρο κατά προτίμηση με βιταμίνες ώστε να τραφεί όσο καλύτερα γίνεται η βασίλισσα.
                 Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου