Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Επιδοτήσεις Μελισσοκομιίας, προϋποθέσεις και τροποποιήσεις

                Πριν αναφερθώ στις τροποποιήσεις των επιδοτήσεων θέλω να υπενθυμίσω τις ίδιες τις επιδοτήσεις αλλά και τις προϋποθέσεις
                Οι μελισσοκόμοι επιδοτούνται για τρεις δράσεις
             Η μία εξ αυτών είναι η επιδότηση εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμηση της βαρρόα αλλά και της νοζεμίασης. Η καταβολή της γίνεται με την υποβολή των σχετικών παραστατικών αγοράς των εγκεκριμένων σκευασμάτων σε συνάρτηση με τον αριθμό των κατεχόμενων μελισσοσμηνών.
               Η δεύτερη έχει να κάνει με την επιδότηση αντικατάστασης κυψελών. Η καταβολή της γίνεται με την υποβολή σχετικλων παραστατικών αγοράς κυψελών (γωνοφωλιά πλήρης ξύλινη)  και σε συνάρτηση με τον αριθμό των δηλουμένων προς διαχείμαση κυψελών. Η αποζημίωση ορίζεται στο 10% των διαχειμαζόμενων κυψελών με ελάχιστο αριθμό αυτών 20.
                Η τρίτη επιδότηση αφορά μεγαλύτερους μελισσοκόμους ως προς τον αριθμό κατεχόμενων κυψελών και έχει να κάνει με την μετακινηση αυτών. Ορίζεται ως ελάχιστος αρθμός κατεχόμενων αλλά και διαχειμαζόμενων κυψελών 110 αλλά και ελάχιστο αγροτικό ακαθάριστο εισόδημα (όχι απολειστικά μελισσοκομικό) 5000 ευρώ. 
                Με αυτή την τρίτη κατά σειρά επιδότηση θα ασχοληθώ σήμερα στο συγκεκριμένο άρθρο. Ο μελισσοκόμος έπρεπε να υποβάλλει με την δήλωση διαχείμασης και εκκαθαριστό όπου να εμφανίζεται το ποσό των 5000 ευρώ. Εδώ εντοπίζεται η διαφορά και η τροποποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
               Τα προηγούμενα χρόνια ο μελισσοκόμος έπρεπε να καταθέσει εκκαθαριστικό σημείωμα τον Ιούνιο αφού είχε υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους. Φέτος ζητήθηκε ταυτόχρονα με την δήλωση διαχείμασης να υποβληθεί και το εκκαθαριστικό σημείωμα που φυσικά δεν περιελάμβανε τα εισοδήματα του περασμένου έτους αλλά του του προπερασμένου. ¨Ετσι τροποποιήθηκε η διάταξη και δόθηκε η ευχέρεια στον μελισσοκόμο να ακαταθέσει το εκκαθαριστικό σημείωμα τον Ιούνιο προκειμένου να συμπεριλάβει το αγροτικό εισόδημα του περασμένου έτους.
         Αφορμή για την συγκεκριμένη ανάρτηση είναι αφενός η ενημέρωση των μεγάλων μελισσοκόμων ή κατά μία ένοια επαγγελματιών. Αφετέρου θέλω να αναφερθώ σε μακροσκελείς αναρτήσεις συγκεκριμένου σάιτ(του γνωστού Βασιλάκη) που αρχικά προβάλοντας το ως προσωπικό θέμα τον αποκλεισμό του απο την επιδότηση πετρελαίων (έτσι το ονομάζει) -επειδή δεν πληρεί ο ίδιος τις προϋποθέσεις- παίρνει θέση ότι εκφράζεται εκ μέρους όλων των μελισσοκόμων και αποστέλλει επιστολές σε υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης αλλα και στον πρωθυπουργό ευελπιστώντας σε καποια καλύτερη μεταχείριση. Αφού όμως ανακοινώθηκε η παραπάνω τροποποίηση τηρεί σιγήν ιχθύος.
               Αγαπητοί αναγνώστες δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με τον συγκεκριμένο διατεινόμενο διαχειριστή σάιτ. Θα πω μόνον ότι αναγκάστηκα να αναφερθώ εδώ για αυτό επειδή στο σάιτ του δεν μου δίνει το δικαίωμα να κάνω κάποιο σχόλιο ώστε να το διαβάσουν οι αναγνώστες και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. 
              Πρέπει όμως να πω κάποια πράγματα. Δεν είμαι μεγάλος μελισσοκόμος υπερβαίνω κάτι λίγο τον αριθμό 110 που αποτελεί προϋπόθεση. Ο τζίρος μου υπερβαίνει τα 5000 ευρώ κατά πολύ. 
               Πιστεύω ότι κάποιος αντίστοιχος με μένα ή είναι στα χαρτιά μελισσοκόμος ή πουλάει την πααγωγή του χωρίς παραστατικά. 
               Όποιο από τα δύο και να συμβαίνει ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ αλλά και ούτε να ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ.
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου