Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Χειρισμοί Απριλίου για κυψέλες Dadant

          Φίλες και φίλοι, χρήστες της κυψέλης Dadant, σε αυτή την ανάρτηση θα αναφερθώ στους χειρισμούς που πρέπει να κάνουμε αυτό το διάστημα ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη
αλλά και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τη σμηνουργία.
           Οι κυψέλες Dadant έχουν αρκετά μεγαλύτερο χώρο από τις Langstroth  και αυτό βοηθάει ως ένα βαθμό στην αποτροπή της σμηνουργίας. Από την άλλη η επάρκεια χώρου στο γονοθάλαμο και η επάρκεια κελιών για γέννα από τη βασίλισσα δεν βοηθάνε ή δεν αναγκάζουν το μελίσσι να ανέβει στον όροφο.
            Εδώ παρεμβαίνει ο μελισοκόμος με τους κατάλληλους χειρισμούς. Αφού το μελίσσι γίνει 8άρι και χρειάζεται επιπλέον πλαίσια τοποθετούμε πλαίσια Langstroth για να συμπληρώσουμε το γονοθάλαμο. Αν έχουμε πλαίσια κτισμένα τοποθετούμε ένα στο κέντρο του γόνου και ένα μεταξύ γόνου και γύρης. Αν δεν έχουμε κτισμένα τοποθετούμε τα άκτιστα στην άκρη του γόνου ή και μεταξύ δύο γόνων στην άκρη με τον εξωτερικό γόνο να είναι σφραγισμένος.
            Στην επόμενη επιθεώρηση αφού η βασίλισσα θα έχει γεννήσει τα πλαίσια αυτά τα ανεβάζουμε στον όροφο μαζί με κενά (κτισμένα ή ακτιστα) και στη θέση τους τοποθετούμε για ακόμη μία φορά πλαίσια τύπου Langstroth τα οποία θα ανεβάσουμε στον όροφο στην επόμενη επιθεώρηση. Αφού ανεβάσουμε και για δεύτερη φορά πλαίσια στον όροφο τοποθετούμε στο γονοθάλαμο πλαίσια Dadant ή και Langstroth αν θέλουμε. Αυτό που θέλεμε να πετύχουμε ήταν να ανεβάσουμε το μελίσσι και έχει ήδη γίνει.
             Να διευκρινίσω ότι την παραπάνω κίνηση την κάνουμε  επειδή δεν μπορούσε να ανεβάσουμε πλαίσια Dadnt στον όροφο λόγω μεγέθους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλαίσια 19εκ. και να τοποθετήσουμε αντίστοιχου μεγέθους όροφο. Αλλά δεν είναι και απαγορευτικό να τοποθετήσουμε όροφο Dadant επάνω σε γωνοφωλιά Dadant. Ενοείται ότι αυτή την τελευταία ενεργεια την κάνουμε σε πολύ δυνατό μελίσσι που η μάνα γαζώενι στην κυριολεξία.
             Να έχετε μία καλή ανάπτυξη που θα φέρει πολλά μέλια.


1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστουμε Θωμα για τις γνωσεις που μας μεταδιδεις σε οτι αφορα παντα τις dadant σε εμας τους νεους που σκεφτομαστε να ασχοληθουμε με αυτες.Καλα μελια και καλο πασχα σου ευχομαι
    Παπαγεωργιου Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή