Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο και Αγροτικές Κινητοποιήσεις

               Όπως έχω αναφερθεί σε άλλο άρθρο μέσα από αυτό το μπλογκ θα προσπαθώ να ενημερώνω όλους τους συναδέλφους και για θέματα που αφορούν τα οικονομικά, ασφαλιστικά,
φορολογικά  και παντός άλλου είδους θέματα που μας αφορούν στο πλαίσιο που γνωρίζω και με γνώμονα ότι αυτό που γράφω ισχύει και δεν είναι παραπληροφόρηση.
            Τις προηγούμενες μέρες συντάχθηκε από την κυβέρνηση ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος στην Ελλάδα. Παρά το ότι αυτό είναι απλά ένα σχέδιο το οποίο κατατέθηκε στους αποκαλούμενους δανειστές μας και δεν αποτελεί δεδομένο θα σας παρουσιάσω τις προτάσεις που αφορούν τον αγροτικό χώρο στον οποίο ανήκουν και οι μελισσοκόμοι.
             Ο κύριος ασφαλιστικός φορέας των αγροτών καταργείται και εντάσσεται στον ενειαίο φορέα ασφάλισης (ΕΦΑ).
            Καταργείται το υπάρχον σύστημα ασφαλιστικών εισφορών που αποτελείται από 7 κλιμάκια  και οι εισφορές πλεον θα υπολογίζονται ποσοσταία επί του καθαρού εισοδήματος του καθενός. Το ποσοστό αυτό σταδιακά τα επόμενα χρόνια ξεκινώντας από το 17% θα ανέλεθει στο 27% το 2019 που θα είναι και το τελικό  (20% για συνταξιοδοτικό και 7% εισφορά υγείας). Παραδειγματικά να αναφέρω ότι μελισσοκόμος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 10000 ευρώ ετησίως θα πρέπει να καταβάλλει 2700 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, ποσό υπερδιπλάσιο του ισχύοντος μέχρι σήμερα.
          Εκτός όμως από τον παραπάνω υπολογισμό προβλέπεται και πλαφόν ελάχιστης καταβολής στην περίπτωση που δηλώνεται χαμηλό εισόδημα. Αυτό προβλέπεται ποσοστιαία επί του 80% του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και ανέρχεται περίπου στα 1250 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4500 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα και χαμηλότερα.
         Η καταβολή των ασφαλίστρων θα γίνεται ανά τρίμηνο με επιβολή επιβάρυνσης στην περίπτωση καθυστέρησης. Μέχρι σήμερα η καταβολή γίνεται ανά εξάμηνο και στην περίπτωση καταβολής του συνόλου στο τέλος του έτους δεν επιβάλλεται προσαύξηση.
       Επιπλέον του ασφαλιστικού το αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του 3ου μνημονίου που ψηφίστηκε από τη βουλή τον αύγουστο προβλέπεται η αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 26% και προκαταβολή φόρου στο 100%.  Σε αυτό θα αναφερθώ αναλυτικά μετά την κοινοποίηση του σχεδίου νόμου.
            Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσω την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 20 Ιουλίου του 2015 σε όλα τα εφόδια. Όσον αφορά τους μελισσοκόμους αυτό εφαρμόστηκε στη ζάχαρη και κατ΄ επέκταση στις τροφές και στα φάρμακα με επίπτωση στην αύξηση του κόστους.
          Μετά από τα παραπάνω αρνητικά ο αγροτικός κόσμος ξεσηκώνεται διεκδικώντας το διακαίωμα στην επιβίωση. Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συμμετάσχουν στον αγώνα διεκδικώντας την επιβίωση στο αύριο.
             Παραβλέψτε όλοι  τα επιμέρους προβλήματα του κάθε κλάδου και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας χωρίζει και ελάτε να συγκεντρωθούμε όλοι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στα σημεία που θα καθοριστούν τοπικά για να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας και των παιδιών μας. Διαφορετικά το αύριο δεν θα ΥΠΑΡΧΕΙ.


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου