Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Μάρτιος, Ωρα Καταμέτρησης και Ανάπτυξης

                Αγαπητοί φίλοι και φίλες μελισσοκόμοι φτάσαμε στο Μάρτιο το μήνα που κάνουμε την καταμέτρηση των μελισσιών μας αλλά και την λεπτομερή καταγραφή του πληθυσμού αλλά και της
κατάστασης του. Όλα αυτά βέβαια αφορούν χρονικά την ηπειρωτική Ελλάδα από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα γιατί στην πελλοπόνησο και κρήτη τα πράγματα εξελλίσονται διαφορετικά.
                Περάσαμε έναν αρκετά βαρύ χειμώνα με πολλά χιόνια και θερμοκρασίες μέχρι και -20 ή και -25 ωστόσο τα μελίσσια δεν φοβούνται τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά μόνον την πείνα. Όσοι δεν φρόντισαν να αφήσουν πλαίσια με αρκετό μέλι αντιμετώπισαν πρόβλημα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι αρνητικές το μελίσσι κάνει πολύ σφιχτή τη μελισσόσφαιρα και δεν μπορεί να ανεβεί επάνω στα πλαίσια για να πάρει την τροφή που έχουμε τοποθετήσει αλλά μπορεί να πάρει το μέλι από τα πλαίσια.
                  Αυτή την περίοδο τα μελίσσια έχουν προχωρήσει στην ανανέωση του πληθυσμού και στην κυψέλη δεν υπάρχουν παρά μόνον ελάχιστες ''μαυρισμένες'' μέλισσες που δηλώνουν το προχωρημένο της ηληκίας τους. 
               Ο μελισσοκόμος πρέπει να ελέγξει όλα τα μελίσσια και να καταγράψει όσα έχουν πρόβλημα ως προς τη γέννα και την ανάπτυξη ώστε να προγραμματίσει την αντικατάσταση βασιλισσών όπου απαιτείται. 
                Κάποια μελίσσια που είναι πολύ μικρά σε πληθυσμό μπορούμε να τα βοηθήσουμε με αλλαγή θέσης. Τοποθετούμε ένα αδύναμο μελίσσι στη κάποιου άλλου πιο δυνατού και αντίστοιχα το πιο δυνατό στη θέση του αδύναμου. Θα προτείνω να μην υπάρχει τεράστια δυναμική διαφορά μεταξύ των μελισσιών γιατί το δυνατό θα χάσει πολύ πληθυσμό και ίσως δεν μπορέσει να καλύψει το γόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
                  Η τροφοδοσία είναι αναγκαία αυτή την περίοδο και ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή του μεταξύ βανίλιας ή κάποιων στερεών τροφών ανάλογα με την κρίση του και την τσέπη του. Η πιο φτηνή αλλά και καλή επιλογή είναι το σιροπάκι και μπορούμε να το τροφοδοτήσουμε σε μικρές αρχικά ποσότητες με την προσθήκη θυμόλης (http://fillonbees.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html) για πρόληψη της νοζεμίασης ή με κάποια βιταμινούχα σκευάσματα που πωλούνται στα μελισσοκομικά καταστήματα.
                Η προσθήκη έτοιμων κτισμένων πλαισίων να γίνεται όπου είναι απαραίτητη. Τα μελίσσια πρέπει να διατηρούνται σφιχτά  γιατί έτσι οργανώνονται και αναπτύσσονται καλύτερα. Ίσως σε κάποια που είχαν μεγάλη απώλεια πληθυσμού χρειαστεί να αφαιρέσουμε και κάποιο πλαίσιο για να το σφίξουμε και το προσθέτουμε αργότερα.
                Εύχομαι μία καλή μελισσοκομική ανάπτυξη
               











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου